Ulkomaalaisten henkilöiden Katso-tunniste korvataan mobiilisovelluksella

Suomi.fi-palvelut - 20.02.2019

Katso-tunnistetta käyttävien ulkomaalaisten henkilöiden tunnistautumisen korvaava ratkaisu otetaan käyttöön vuoden lopussa. Katso-tunnisteita ei siirretä automaattisesti uuteen järjestelmään, vaan Katsoa nyt käyttävien ulkomaalaisten tulee loppuvuonna siirtyä käyttämään uutta järjestelmää. Näin voidaan todentaa aiempaa varmemmin ulkomaalaiset henkilöt.

Katso-järjestelmä poistuu käytöstä tämän vuoden loppuun mennessä. Katso-palveluun kirjautuvat ulkomaalaiset ohjataan automaattisesti uuteen tunnistusprosessiin, jossa heille myönnetään tunnisteet ja tunnistusvälineet. Henkilöllisyyden todentaminen tehdään vertailemalla henkilön kuvaa ja kuvaa tämän passista. Henkilö saa yksilöivän tunnisteen automaattisen todennuksen jälkeen.

Tunnistautumisvälineenä toimii mobiilisovellus.  Kun henkilö kirjautuu asioimaan Suomi.fi-tunnistuksen kautta, hän vahvistaa henkilöllisyytensä mobiilisovelluksessa joko PIN-koodilla tai sormenjälkitunnistautumisella.  

Sekä eIDAS-rajat ylittävä tunnistautuminen että uusi ulkomaalaisen tunnistusjärjestelmä vaativat uuden yksilöivän henkilötunnisteen käyttöönottamista järjestelmissä. Tällä on vaikutuksia niihin Suomi.fi-tunnistusjärjestelmään käyttäviin asiointipalveluihin, joilla on ulkomaalaisia asiakkaita. Asiointipalveluissa on siis jatkossa kolme erilaista henkilötunnistetta: suomalaisia henkilötunnuksia, EIDAS- tunnisteita sekä Katson korvaavan ulkomaalaisen tunnistusjärjestelmän tunnisteita.

Tunnistusjärjestelmän toteuttaminen kilpailutusvaiheessa

Parhaillaan käynnissä on uuden järjestelmän toteuttajien kilpailutus. Tarkemmin uudesta tunnistusratkaisusta ja tunnistuksen toteuttajasta kerrotaan Suomi.fi-uutiskirjeessä huhti-toukokuussa.