Suomi.fi-tunnistuksessa ennätysmäärä tunnistautumisia – Vetuma-käyttöönotot loppusuoralla

Suomi.fi-palvelut - 28.11.2017

Kansalaiset tunnistautuivat Suomi.fi-tunnistuksen kautta viranomaisten asiointipalveluihin lokakuussa 2017 jopa 5,8 miljoonaa kertaa. Tunnistautumiset ovat kasvaneet koko ajan viimeisen vuoden aikana. Esimerkiksi lokakuussa 2016 vastaava luku oli vasta 0,6 miljoonaa.

Tänä vuonna sadat julkisen hallinnon organisaatiot ovat ottaneet Suomi.fi-tunnistuksen käyttöön, sillä se korvaa tämän vuoden loppuun mennessä Vetuma- ja Tunnistus.fi-palvelun. Molemmat palvelut lakkaavat toimimasta 31.12.2017.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, että saamme kaikki Vetumaa ja Tunnistus.fitä käyttäneet asiointipalvelut siirrettyä Suomi.fi-tunnistuksen käyttäjiksi vielä tämän vuoden puolella. Näin asiakkaiden tunnistaminen voi jatkua kaikissa asiointipalveluissa normaalin tapaan, vaikka vanhat palvelut päättyvätkin”, sanoo Suomi.fi-tunnistuksen hankepäällikkö Riitta Partala Väestörekisterikeskukselta.

Partala muistuttaakin, että käyttöönoton loppuun viemiseksi organisaatioiden on teknisten toimenpiteiden lisäksi hyväksyttävä Suomi.fi-tunnistuksen käyttöehdot ja hoitaa käyttölupa kuntoon mahdollisimman pian.

Palvelu laajenee ensi vuonna

Vetuma- ja Tunnistus.fi-palveluiden käyttäjien lisäksi Suomi.fi-tunnistus on suunnattu kaikille julkisen hallinnon organisaatioille. Tällä hetkellä Suomi.fi-tunnistusta hyödyntääkin miltei 400 asiointipalvelua.

”Suomi.fi-tunnistuksen käyttöönotot eivät suinkaan pääty tähän vuoteen, vaan palvelun käyttöönoton voi aloittaa milloin tahansa”, Partala muistuttaa.

Partala ennustaakin, että ensi vuoden aikana tunnistustapahtumien määrä tulee kasvamaan entisestään. Palvelu laajenee ensi vuonna siten, että tunnistautuminen on mahdollista myös muiden EU-maiden tunnistusvälineillä.  Muutoksen myötä myös sellaiset henkilöt, joilla ei ole suomalaista tunnistusvälinettä, voivat käyttää Suomen julkisen hallinnon asiointipalveluja. Tällaisia ovat esimerkiksi maahanmuuttajat, Suomessa väliaikaisesti työskentelevät henkilöt sekä ulkosuomalaiset. Muutoksen taustalla on EU:n eIDAS-asetus, jonka mukaan syksyyn 2018 mennessä julkisen hallinnon on hyväksyttävä palveluissaan toisen jäsenvaltion tunnistusvälineiden käyttö silloin, kun ne vastaavat varmuustasoltaan oman maan tunnistusvälineitä.

Suomi.fi-tunnistus on julkisen hallinnon yhteinen sähköinen tunnistuspalvelu. Se mahdollistaa käyttäjän tunnistamisen kaikilla suomalaisilla vahvoilla tunnistusvälineillä eli pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Lisäksi tuettuna ovat Katso-tunnisteet niin kauan kuin ne ovat käytössä. Palveluun voidaan mahdollisesti lisätä myöhemmin muitakin heikkoja tunnistusvälineitä julkishallinnon asiointipalveluiden tarpeen mukaan.