Sisällön kuvaamista helpottava automaattinen asiasanoittaja testikäyttöön Palvelutietovarannossa

Suomi.fi-palvelut - 18.06.2018

Palvelutietovarantoon kuvattaville palveluille annetaan sisältöä kuvailevia asiasanoja (ontologiasanoja). Ontologiasanat tulevat Kansalliskirjaston ylläpitämästä Suomalaisesta asiasanasto- ja ontologiapalvelu Fintosta ja sen Koko-ontologiasta, jossa on jopa 30 000 käsitettä.

Asiasanoittamisen helpottamiseksi Palvelutietovarannossa otetaan 25.6. tapahtuvan versiopäivityksen yhteydessä testikäyttöön automaattinen asiasanoittaja, joka ehdottaa palvelulle asiasanoja käyttäjän kirjoittaman kuvaustekstin perusteella. Asiasanoittaja ehdottaa palvelulle käyttäjän asiasanoja kirjoittaman kuvaustekstin, otsikon ja tiivistelmän perusteella.

Automaattinen asiasanoittaja on upotettu osaksi PTV-käyttöliittymää. Kun käyttäjä antaa palvelulle pakolliset tiedot ja painaa sen jälkeen Hae asiasanat-painiketta, asiasanoittaja tuottaa ehdotuksen palvelun asiasanoiksi. Käyttäjä voi tämän jälkeen valita palvelulle käyttökelpoiset asiasanat listasta.

Asiasanoittaja on käytön ja palautteen myötä kehittyvä, oppiva järjestelmä, jonka käsittelysääntöjä muokataan jatkuvasti sen tuottamien asiasanaehdotusten perusteella. Pyydämme raportoimaan asiasanoittajan antamista epäsopivista asiasanaehdotuksista osoitteeseen suomifi@suomi.fi. Jatkokehitysvaiheessa myös palautteen antamista automatisoidaan.

PTV:n automaattisen asiasanoittajan toimittaa Profium Oy ja se perustuu heidän Profium Sense -tuotteeseensa.

Lisätietoja:

Asiantuntija Jenna Mäkelä
p. 044 9893321

Erityisasiantuntija Marko Latvanen
p. 040 841 7126