Pilotti-käyttöönotto vuodenvaihteessa: Katso sulautuu vaiheittain Suomi.fi-valtuuksiin

Suomi.fi-palvelut - 19.12.2017

Suomi.fi-valtuudet korvaa vaiheittain Katso-palvelun. Katso-tunnistuksen avulla henkilö on voinut kirjautua sähköisiin viranomaispalveluihin yrityksen, yhtymän, julkisen organisaation tai kuolinpesän edustajana. Katso-tunnuksista siirrytään vahvaan Suomi.fi-tunnistukseen.

Katso-roolit ja -valtuutukset korvataan Suomi.fi-valtuuksilla. Suomi.fi-valtuudet mahdollistaa henkilön tai yrityksen puolesta-asioinnin sähköisten valtuuksien avulla. Tämä laajentaa sähköisen puolesta-asioinnin mahdollisuuksia asiointipalveluissa, kun valtuuttaminen helpottuu.

Suomi.fi-valtuudet mahdollistaa Katsossa olevien roolien hyödyntämisen siirtymäaikana myös Suomi.fi-valtuuksissa. Kun asiointipalvelu tarkistaa palveluun kirjautuvan henkilön oikeuden asioida yrityksen puolesta, voidaan samalla tarkistaa myös henkilön Katso-roolit. Näin asiointipalvelut voivat siirtyä vanhasta tunnistus- ja valtuusratkaisusta Suomi.fi-valtuuksien käyttäjäksi, ja hyödyntää myös Valtuudet-palvelun ajantasaisia tarkistuksia suoraan väestötietojärjestelmästä ja kaupparekisteristä.

Ensimmäinen Katsoa käyttävä asiointipalvelu siirtyy Suomi.fi-valtuuksiin tammikuussa 2018. Vuonna 2018 Suomi.fi-tunnistus korvaa suomalaisten tunnistamisen. Tämän jälkeen ratkaistaan vielä, miten ulkomaalaiset tunnistetaan jatkossa.

Lisätietoja

Väestörekisterikeskus, Suomi.fi-asiakaspalvelu, suomi.fi-asiakaspalvelu(at)vrk.fi