Suomi.fi-tunnistuksen testiympäristössä on mahdollista testata myös eIDAS-tunnistautumista

Suomi.fi-palvelut - 26.02.2018

Suomi.fi-tunnistusta käyttävät asiointipalvelut voivat testata eIDAS-tunnistautumista ja siten asiointipalvelun eIDAS-kyvykkyyttä Tunnistuksen testiympäristöstä nyt löytyvällä eIDAS-testitunnistajalla. Euroopan Unionin eIDAS-asetuksella (Electronic identification and trust services for electronic transactions in the internal market) mahdollistetaan sähköisten tunnistusvälineiden käyttö julkishallinnon palveluissa yhtenäisesti kaikissa EU-maissa ja tarjoamaan sähköisten luottamuspalveluiden tarjoajille keino osoittaa selkeästi tuotteidensa luotettavuus. Jatkossa suomalaiset sähköiset tunnistusvälineet toimivat muiden EU-maiden sähköisissä palveluissa ja päinvastoin.

Testiaineisto on staattista kattaen viiden eri maan tunnistusvälinettä käyttävien testihenkilöiden tiedot sellaisina kuin eIDAS-solmupisteet niitä välittävät, sekä kuten Suomi.fi-tunnistus välittää asiointipalveluille. Testiaineisto on laadittu niin, että se kuvaa henkilön yksilöivien eIDAS-tunnisteiden eroavaisuuksia eri maissa ja siten auttaa testaamaan asiointipalveluiden eIDAS-kyvykkyyttä. Testitunnistajan käyttö ei vaadi salasanoja eikä fyysisiä tunnistautumisvälineitä.

Mikäli on asiointipalvelulla jo ennestään käytössä Suomi.fi-tunnistuksen testiympäristö, saa eIDAS-testitunnistajan käyttöön lähettämällä pyynnön eIDAS-testin lisäyksestä ja asiointipalvelun yksilöivä tunnisteen (entityID) osoitteeseen: tunnistus-kayttoonotot@vrk.fi.

Testitunnistaja on julkaistu marraskuussa 2017 eIDAS-tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa, jonka esitysmateriaalit löytyvät verkosta: http://vm.fi/tapahtumat/2017-09-20/eidas-tiedotus-ja-keskustelutilaisuus